Kosten Sneltest en PCR-test met COVID reiscertificaat
☝Tijdelijk korting: Boek Vandaag je test!☝
Hoe effectief COVID-19 vaccin Moderna booster

Hoe effectief is het COVID-19 vaccin van Moderna?

Er zijn verschillende soorten vaccins tegen COVID-19 ontwikkeld. In Nederland zijn alleen Moderna, Pfizer, AstraZeneca en Janssen goedgekeurd. Al deze vaccins zijn goedgekeurd door zowel de Nederlandse als Europese Voedsel wen warenautoriteit en De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Momenteel krijgen de meeste mensen die ouder zijn dan 45 het Modernavaccin als booster, maar hoe effectief is dat COVID-19 vaccin eigenlijk? Je leest het hier. 

Effectiviteit COVID-19 vaccin Moderna

Het Modernavaccin is een mRNA vaccin dat door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is goedgekeurd nadat het getest werd op tienduizenden mensen. Volgens de onderzoeken is het vaccin voor 94% effectief om ziekte door COVID-19 te voorkomen. In vergelijking tot andere vaccins zoals het Janssen 67% en AstraZeneca vaccin 60% is dat zeer veel.

mRNA vaccin

Moderna is net als het Pfizervaccin een mRNA vaccin. Dat is een nieuw soort vaccin waarbij de genetische code van het coronavirus als het ware wordt opgeslagen zodat er antistoffen tegen gemaakt kunnen worden door je lichaam.

Ouderen en mensen uit medische risicogroepen

Het Modernavaccin wordt veelvuldig gebruikt voor mensen die wat ouder zijn en mensen uit medische risicogroepen. Denk hierbij aan mensen met astma, obesitas, diabetes, chronische longziekten, hartziekten en een hoge bloeddruk. Ook zwangere vrouwen kunnen gevaccineerd worden met dit vaccin omdat het aan te raden is om een mRNA-vaccin te nemen, wat Moderna is. 

Bijwerkingen van het vaccin

Ondanks dat Moderna veilig is om te gebruiken kun je alsnog last krijgen van bijwerkingen. Dat geld ook voor mensen die het Modernavaccin krijgen. Dit zijn een aantal van de bijwerkingen waar je mee te maken kunt krijgen:

Tarieven Sneltest en PCR-test met Reisdocument
☝Tijdelijk hoge kortingen, Bestel Vandaag je test!☝
  • Pijn op de plek waar je geprikt bent 
  • Misselijkheid 
  • Hoofdpijn
  • Koorts of verhoging 
  • Vermoeidheid 
  • Rillingen

COVID-19 na vaccinatie met Moderna

Ondanks dat je gevaccineerd bent met Moderna of een ander vaccin kun je nog steeds corona krijgen. De kans dat je hier ernstig ziek van wordt is echter wel kleiner als je gevaccineerd bent. Bovendien zorgt het vaccin ervoor dat je de ziekte ook minder makkelijk kunt overdragen. Als je langer dan 3 maanden geleden gevaccineerd bent is het aan te raden om een boostervaccin te nemen.